Un articol cu … mănuși

– Doamna asistentă nu v-ați dezinfectat  mâinile?
– Dar nu era nevoie, pentru că am purtat mănuși

Doar un singur exemplu dar frecvent întâlnit în fiecare spital din România. Încă este împământenită ideea că folosirea mănușilor este superioară igienei mâinilor. Este ca un crez bine ancorat în mintea personalului medical: medici, asistenți, infirmiere, îngrijitori, brancardieri, etc. Din păcate aceeași gândire se regăsește și la echipa administrativă a unităților sanitare (“dacă cumpărăm mănuși de ce ne mai trebuie atât de mult săpun dezinfectant?”) – cultul prevenției lipsește cu desăvârșire.

​   Cu toții știm că mănușile reprezintă o barieră împotriva transmiterii microbilor, în special atunci când suntem expuși la lichidele biologice ale pacientului – sânge, puroi și alte secreții. Însă ceea ce nu știm este faptul că acestea nu oferă protecție totală – indiferent de materialul din care sunt fabricate (latex, vinil sau neopren) sau de faptul ca sunt sterile sau nesterile.

Microbii, acele forme de viață invizibile, dar prezente non-stop în viața noastră, pot trece, în anumite condiții, și de bariera artificială creată de mănuși. Încărcătura microbiană ce va trece de aceasta depinde însă de “stresul mecanic” aplicat materialului mănușii, adică de procedura medicală sau nemedicală ce era efectuată atunci când le purtăm, de prezența nedectabilă cu ochiul liber a porilor care pot exista la nivelul mănușilor, de durata purtării acestora – cu cât sunt purtate mai mult, cu atât riscul este mai mare – și nu în ultimul rând de concentrația microbiană la care suntem expuși – de exemplu concentrația microbiană este mai mare atunci când efectuăm toaleta unei plăgi infectate decât când montăm un cateter venos periferic (branula).

De multe ori personalul medical își contaminează mâinile în ciuda folosirii mănușilor datorită nepotrivirii acestora (de obicei în spitalele din Romania se achiziționează o singură măsură pentru mănușile de consultații și în general aceasta este mare) sau îndepărtării incorecte a mănușilor după folosire.   Multe studii au arătat că mănușile se contaminează la fel de ușor ca și mâinile goale… în special datorită gesturilor noastre pe care le avem imediat după ce am îmbrăcat mănușile (atingerea de halat, scoaterea telefonului din buzunar, etc.)​   Atunci când nu sunt folosite corect mănușile devin din protective o cale sigură de transmitere a microbilor. De aceea folosirea mănușilor trebuie considerată o metodă adjuvantă igienei mâinilor și nu una de substituție a acesteia.

Alte articole

Descoperă o lume de informații în articolele noastre de pe blog! Fie că ești în căutarea de inspirație, sfaturi sau noutăți, găsești totul aici.

ȘCOALA DE VARĂ APCI 2023

Școala de vară APCI este un proiect inițiat de Asociatia pentru Prevenirea si Controlul Infectiilor (APCI) în colaborare cu Infection Prevention Society (IPS) din Anglia, una dintre cele mai mari și mai prestigioase societăți de prevenire a infecțiilor din Europa.…...

Grijă la biofilme!

Articol preluat și tradus cu acordul autorului, Dr. Jon Otter, de pe blog-ul Reflections on Infection Prevention and Control. V-ați întrebat vreodată cum de reușesc bacteriile vegetative să supraviețuiască pe suprafețe uscate ani de zile? Sau de ce, atunci când aveți un focar și…...